Patronii români de-abia mai „respiră”: nu întorc banii cu lopata, așa cum cred mulți

de: Mădălina Bahrim
02 02. 2023

Există adânc înrădăcinat în mentalul colectiv un principiu conform căruia patronii nu au nicio grijă, duc un stil de viață îndestulat și trăiesc pe picior mare. Adevărul din mediul de business românesc scoate la iveală contrariul.

Cine face afaceri în această perioadă, în aproape orice domeniu de activitate, resimte din plin provocări pe care nu le-a mai experimentat niciodată și pentru care nici cea mai bună școală de business din lume nu ar fi capabilă să te pregătească. Contextul economic actual, dominat de atât de multe crize, atât de multă lipsă de predictibilitate afectează decisiv firmele românești, care se închid pe capete.

Cifrele vorbesc de la sine și nu lasă loc de prea multe comentarii. De exemplu, datele de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că, față de 2021, in primele zece luni ale lui 2022 aveam o crestere cu 10,68% a numarului societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă!

Viață grea au patronii români. Doar cine face afaceri știe cât de greu se ține o firmă pe picioare

Concret, primele 10 luni ale anului trecut au șters de pe harta mediului de afaceri din țara noastră un număr impresionat de firme, mai precis 5.387 de societăți și PFA-uri ce au ajuns în acest stadiu.

920 dintre insolvențe vin numai din București, acesta fiind și cel mai mare număr din țară, dar avem și alte regiuni din România unde numărul insovlențelor e foarte pronunțat sau chiar în creștere puternică față de nivelul înregistrat în primele 10 luni din 2021.

Din raportul ONRC aflăm că după București, în topul județelor cu insolvențe foarte multe regăsim Bihor, cu 462 de insolvenţe (plus 33,04%), Cluj – 389 (minus 1,02%), Timiş – 237 (minus 2,87%) şi Ilfov – 217 (plus 44,67%).

Totuși, se și deschid destul de multe firme, iar cei ce vor să facă business au mirosit deja oportunitatea și se orientează spre domenii de activitate care au la ora actuală cel mai mare potențial de creștere și dezvoltare.

„Dacă în 2021 Agricultura, Energia&gazele și IT&C înregistrau cele mai mari creșteri procentuale ale numărului de entități nou-înființate, în 2022 pe locul întâi am avut Industria extractivă, sectorul de Energie&gaze s-a menținut pe locul doi iar Educația a urcat pe trei, cu majorări de 551%, 170% respectiv 47% la 722 societăți, 1.601, respectiv 5.531 de entități nou-înființate în 2022”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.